JABATAN PENGIMEJAN DIAGNOSTIK (X-RAY)
 
Pengenalan
Jabatan Pengimejan Diagnostik Hospital Segamat kini menyediakan khidmat Pakar Radiologi  bermula dari 16 Disember 2011. Jabatan ini terletak bersebelahan dengan Unit CSSD dan kini sedang dalam proses revolusi seiring dengan pembinaan bangunan CT complex baru di belakang unit ini. Kami menyediakan khidmat X- Ray oleh 10 juru XR di bawah pemantauan ketua Juru XR dan Juru XR kanan.

Jabatan Pengimejan Diagnostik adalah merupakan salah satu dari bahagian yang  menyediakan perkhidmatan diagnostik dan sokongan klinikal di Hospital Segamat. Terletak di aras bawah dan bersebelahan Unit CSSD. Jabatan ini menyediakan  perkhidmatan pakar semenjak Januari 2012 apabila seorang Pakar Radiologi telah bertugas di Hospital Segamat. Perkhimatan Pengimejan Diagnostik yang disediakan adalah Perkhidmatan X-ray Am, CT-Scan, Ultrasonografi dan Fluoroskopi di dewan bedah. Perkhidmatan Mammografi akan bermula pada March 2017. Walaubagaimanapun terdapat perkhidmatan lain seperti Pengimejan Magnetic Resonance (M.R.I) dan Fluroskopi yang dijalankan di Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF), Muar. Anggota Jabatan akan dihantar ke sana bagi menjalankan pemeriksaan tersebut  di mana Pakar Radiologi berserta Juru x-ray akan pergi ke HPSF 3 kali dalam sebulan.
 
Objektif
Untuk menyediakan perkhidmatan pengimejan yang berkualiti, cepat dan mempunyai nilai diagnostik.
 
Visi
Mewujudkan sebuah perkhidmatan diagnostic yang cemerlang.
 
Misi
Memberi perkhidmatan pengimejan diagnostik yang berkualiti dengan radiasi yang optima dan selamat mengikut MS 838 Code Of Practice For Radiation Protection.
 
Perkhidmatan Yang Disediakan

Fungsi utama jabatan ini ialah untuk memberi perkhidmatan Pengimejan Dignostik untuk pesakit luar dan dalam . Senarai perkhidmatan yang disediakan ialah:

1) Plain Radiography

 

2) Ultrasound

 

3) Fluoroscopy

 

4) Intravenous Urogram

 

5) Computed Tomography (CT Scan)

 

6) Magnetic Resonance Imaging

 

7) Mammogram

 

 
Hubungi Kami
No.Telefon: 9433333 samb   
203 (Ketua Jabatan)
380 (Juru X-ray U36)
204 (Kaunter Pendaftaran)

Ketua Jabatan

 
Dr. Rusli Zaim Bin Rusli
Pakar Radiologi